Huisartsgeneeskunde | programma verpleegkundig specialisten / physician assistants 2025
Marlies Morsink | Jurist gezondheidsrecht, SEH-arts
Juridische aspecten van de gezondheidszorg
Jimmie Honings | KNO-arts
KNO in de eerste lijn
Elmarie van Dijk | Huisarts en Docent huisartsgeneeskunde
Kleine kwalen en migranten
Maartje Spit | Dermatoloog
Verdachte huidafwijkingen en dermatoscopie
Roel Remy | PA Reumatologie
Gewrichtsklachten
dag 1
10 maart | 8 oktober 2025
17:00
Ontvangst en inchecken Ambulance Masterclass
Avondprogramma
Plenaire opening en kennismaking
Juridische aspecten | Marlies Morsink
In ons werk hebben we een grote verantwoordelijkheid voor onze patiënten. Maar hoe verhoudt zich deze verantwoordelijkheid ten opzichte van relevante wet- en regelgeving. Want, is een NTBR die mondeling wordt afgesproken voldoende om niet te starten met reanimeren? En wanneer is een patiënt eigenlijk wilsbekwaam? Mag ik zomaar een behandeling starten tegen de wil van een patiënt? Deze – en vele andere vragen – gaat Marlies Morsink met ons in discussies bespreken. Want, hoe neem ik mijn verantwoordelijkheid nu op de juiste en veilige wijze?
22:00
Afsluiting
dag 2
11 maart | 9 oktober 2025
08:00
Ontbijt
KNO | Jimmie Honings
Dagelijks komen kinderen en volwassen met een klacht in het KNO-gebied. Inmiddels hebben we routine in deze zorg gekregen. Maar, waar zit nog het rendement en wat maakt het onderscheid tussen eerste en tweedelijns zorg? Wat is nu echt de strategie bij recidiverende OMA’s of een langdurige otitis externa? Wat is het geëigende moment om iemand door te verwijzen en met welke urgentie. In deze sessie worden al deze KNO-vragen doorgenomen en ga je met extra eyeopeners naar huis.
12:00
Lunch
Wandeling
Kleine kwalen en migranten | Elmarie van Dijk
In deze interactieve sessie zullen twee relevante huisartsgeneeskunde thema’s besproken worden.
Allereerst staan we stil bij de zorg voor patiënten met een niet-westerse achtergrond. Het tweede deel zullen we besteden aan een variatie van ‘kleine kwalen’ in de huisartsenpraktijk.
Deel 1: Wat zijn aandachtspunten in de zorg voor patiënten met een niet-westerse achtergrond? Hoe kan je persoonsgerichte zorg bieden, rekening houdend met de cultuurverschillen die er zijn? Waar moet je je bewust van zijn bij het bieden van terminale zorg voor deze patiëntengroep? In deze interactieve sessie is er ook ruimte voor het bespreken van casuïstiek.
Deel 2: In een hoog tempo bespreken we diverse kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Een vol spreekuur met o.a. een meisje met plekjes op de huid, een dame met een rood oog, een man met een scheve vinger en een jongen met een afwijkende stand van de voet. En tussendoor belt de assistente om even iets met je te overleggen…Welke beslissingen neem je?
18:00
Diner
Intervisie
Wat heb je ooit meegemaakt waar we wat van kunnen leren en welke eyeopeners zijn interessant om mee te nemen naar je eigen beroepspraktijk?
21:30
Afsluiting
dag 3
12 maart | 10 oktober 2025
08:00
Ontbijt
Dermatoscopie | Maartje Spit
Dichter op de huid met de dermatoscoop
In Nederland komen er ieder half uur twee voetbalelftallen aan nieuwe huidkankerpatiënten bij. Jaarlijks zijn dit ruim 80.000 nieuwe huidkanker patiënten. En tijdens een gemiddeld spreekuur komen er tenminste 5 patiënten met een huidvraag.
Daartegenover staat, dat er een te hoge mate van onzekerheid heerst bij het juist diagnosticeren van verdachte plekjes. Met getraind gebruik van de dermatoscoop verhoog je de accuratesse van je diagnose. Dit begint natuurlijk bij een goede klinische diagnostiek. Vanuit deze invalshoek wordt een interactieve training aangeboden met als doel om de diagnostiek van verdachte huidafwijkingen te verbeteren, zowel klinisch én met de dermatoscoop. Verwacht een praktische training met veel voorbeelden uit de praktijk, demonstratie van apparatuur en tips die de volgende dag toegepast kunnen worden in de spreekkamer.
12:00
Lunch
Gewrichtsklachten | Roel Remy
Patiënten in de eerste lijn komen vaak met gewrichtsklachten naar het spreekuur van de huisarts. Vaak wordt daarbij de vraag gesteld of de patiënt reuma heeft.
In deze masterclass ga ik in op gewrichtsklachten in het algemeen en geef ik handvatten om in de eerste lijn te kunnen differentiëren tussen ontstekingsklachten en niet-ontstekingsklachten. Met behulp van casussen leer ik hoe er gericht aanvullend onderzoek kan worden aangevraagd en wanneer dit overbodig is. Daarnaast leer ik wanneer een patiënt met pijnklachten wel of niet doorgestuurd moet worden naar een reumatoloog of andere specialist. Ook wordt er aandacht besteed aan de gevolgen van een reumatische ziekte voor de patiënt en de zorgverlener in de eerste lijn.
Als Physician Assistant op de afdeling reumatologie in het Radboudumc ondersteun ik de reumatologen met de directe patiëntenzorg in het Radboudumc. Als PA zien en beoordelen wij zelfstandig patiënten in de volle breedte van de reumatologie. Het werk is uitdagend, mede doordat wij een groot expertisecentrum zijn voor patiënten met een zeldzame systemische auto-immuunziekte.
Evaluatie
Met een interactieve afsluiting wordt de masterclass geëvalueerd.
16:30
Afsluiting Ambulance Masterclass.
Accreditatie V & VN met 18 punten. Accreditatie bij NAPA wordt aangevraagd.