Ambulance Masterclass | programma verpleegkundigen en BMH 2024
Stef Bouman | AIOS Anesthesiologie
Opgewonden?!
Tom Dobbelaere | Ambulanceverpleegkundige
Brandwonden
Albert Huitema | CC verpleegkundige Docent UMCU
ECG lezen
Ilse van Haren | Verpleegkundig specialist kindergeneeskunde
Dyspneu bij kinderen
Joost Bierens | Anesthesioloog
Verdrinking
dag 1
9 december 2024
17:00
Ontvangst en inchecken Ambulance Masterclass
Avondprogramma
Plenaire opening en kennismaking
Opgewonden?! | Stef Bouman
Tijdens deze sessie gaan we op interactieve wijze dieper in op de (patho)fysiologie en casuïstiek rondom partydrugs; van GHB en lachgas tot cocaïne en het Excited Delirium Syndrome. Hoe herkennen we de afwijkende patronen? Wanneer kan iemand ‘even rustig aan doen’ of moet hij echt gepresenteerd worden?
22:00
Afsluiting
dag 2
10 december 2024
08:00
Ontbijt
Brandwonden | Tom Dobbelaere
In jullie MDT verschijnt de volgende melding: A1: “Man, 54 jaar, ernstige brandwonden na aansteken BBQ. Is aanspreekbaar, moeilijke ademhaling”. Tijdens het aanrijden rijzen er natuurlijk vele vragen op. Wat gaan we aantreffen? Zijn er meerdere slachtoffers? Hebben we hulp nodig? Wat nemen we mee? Hoe gaan we deze patient behandelen? Naar welk ziekenhuis gaan we? Kortom vele vragen. Samen met Tom gaan we in een interactieve workshop aan de gang met proberen een antwoord te vinden op deze en nog vele andere vragen met betrekking tot het onderwerp brandwonden en de behandeling in de prehospitale fase, maar ook zeker in het traject daarna.
12:00
Lunch
Wandeling
ECG lezen | Albert Huitema
De gewone STEMI herken je toch wel? Maar, ook als het een infarct is met een De Winters ECG? Of herken je ook die brugada of Wellens? We gaan complexe ECG’s bespreken en kijken hoe ver we samen verder komen om goede cardiologische zorg te leveren.
18:00
Diner
All you can learn skills
Wat heb je ooit meegemaakt waar we wat van kunnen leren en welke eyeopeners zijn interessant om mee te nemen naar je eigen beroepspraktijk?
21:30
Afsluiting
dag 3
11 december 2024
08:00
Ontbijt
Dyspnoe bij kinderen | Ilse van Haren
A1 naar een driejarig kind met dyspnoe. Het lijkt een normale rit, maar hoe breng ik die dyspnoe goed in kaart? Moet ik vernevelen bij een bronchiolitis? En, wanneer mag een kindje met dyspnoe gewoon thuis blijven? Is iedere blafhoest een laryngitis subglottica? Kortom, genoeg interessante thema’s om te bespreken in een volle ochtend over dyspnoe.
12:00
Lunch
Verdrinking en duikletsel | Joost Bierens
Mede door de goede zwemvaardigheid van de Nederlandse bevolking, verdrinken er in ons waterrijke land relatief weinig mensen. Deze trend lijkt te keren nu steeds meer buitenlanders en ouderen verdrinken. Ook de klimaatveranderingen zorgen voor meer en andere gevaarlijke locaties en omstandigheden.
De kans om ambulancezorg aan een drenkeling te moeten geven, wordt alleen maar groter, Voor ambulancebemanningen zijn verdrinkingen vaak lastig, Dit komt bijvoorbeeld door de ongebruikelijke locaties, toegang verschaffingen en samenwerkingen; veel onzekerheden over de omstandigheden, late complicaties en onzekerheid over overlevingskansen; en reanimaties die afwijken van de gebruikelijke routines in verband met de dominantie van het zuurstofgebrek.
In deze interactieve sessie wordt u meenomen in het verloop van een verdrinking en komt de theoretische en praktische kennis aan de orde die van belang kan zijn bij een goede opvang van een slachtoffer van verdrinking,
Evaluatie
Met een interactieve afsluiting wordt de masterclass geëvalueerd.
16:30
Afsluiting Ambulance Masterclass.
Accreditatie wordt aangevraagd.