Ambulance Masterclass | programma opgeschaalde zorg 2024
Reggie Diets | ACGZ (Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg)
Opgeschaalde publieke gezondheidszorg
Patries Worm | Kinderarts bij Veilig Thuis
Veilig thuis
Katja Verstraeten | PSH-procesleider
PSH(I) Wanneer?
Marc Ruijten | GAGS (Geneeskundig adviseur gevaarlijke stoffen)
Incident gevaalijke stoffen
7 oktober 2024
Ochtend
08:00 Inloop
08:30 Opening
Plenaire opening en kennismaking
08:45 Sessie 1: Opgeschaalde publieke zorg en Psychosociale hulpverlening
Opgeschaalde publieke zorg
Stel er gebeurt iets wat impact heeft in jouw regio op publieke processen. Hoe gaan we dit dan regelen wat komt hier allemaal bij kijken? Stel, er gebeurt een incident op een asielzoekerscentrum, of er is grootschalige opvang nodig voor evacuees, welke processen gaan dan lopen en tegen welke uitdagingen lopen we aan?
PSH(I)
Katja Verstraeten is vanaf 2014 actief in de crisiswereld. Voor de GGD Hart voor Brabant en GGD West-Brabant startte zij in 2014 als PSH coördinator en procesleider. In deze rol kreeg ze te maken met verschillende crisissituaties: als coördinator in het veld en als procesleider in het crisisteam van de GGD. Als procesleider was zij o.a. betrokken bij het stintongeluk in Oss.
In 2016 breidde ze haar rol in de crisiswereld uit als coördinator crisisbeheersing en BCM voor de twee GGD’en. In die rol is zij adviseur crisisbeheersing en (bedrijfs)continuiteit en is ze verantwoordelijk voor planvorming en OTO in de koude fase. In de warme fase is zij de adviseur van het crisisteam en continuïteitsteam (verantwoordelijk voor de bedrijfscontinuïteit).
Tijdens mijn presentatie neemt ze je mee in de wereld van de Psychosociale Hulpverlening. Aan de hand van voorbeelden licht ze toe wat men dan doet en hoe men samenwerkt met externen. Persoonlijk heeft ze daar heel fijne ervaringen mee en ze vertelt graag hoe het haar hielp de casus beter aan te pakken!
Katja: “Als het resultaat is dat wij elkaar straks makkelijk vinden tijdens een incident, ramp of ongeval dan ben ik heel tevreden. Ik hoop jij ook.”
Middag
12:00 Lunch
13:00 Sessie 2: Incidenten met gevaarlijke stoffen en Veilig Thuis
Slachtofferzorg incident gevaarlijke stoffen
Help, een incident met gevaarlijke stoffen en een slachtoffer! Dat betekent multi inzet met de brandweer in de lead, discussie over prio voor ontsmetten, behandelen of vervoeren, en discussie over risico’s. Er bestaan nogal wat beelden over risico’s die hulpleners zelf lopen bij zo’n inzet. Maar hoe riskant is zo’n optreden nou écht voor een hulpverlener, en wat is nu écht van belang om risico te beperken? Hoe decompliceren we zo’n inzet, en hoe verlenen we ondanks alles adequate zorg aan onze patiënten? Ga mee op een korte verkenning door de aangepaste werkwijze van slachtofferzorg bij incidenten met gevaarlijke stoffen samen met Marc Ruijten. Marc is toxicoloog, CBRN adviseur van meerdere traumacentra en GAGS (Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen) in Zuid-Hollend en de drie noordelijke provincies. De informatie die we delen zal je ondersteunen bij het veilig, adequaat en proportioneel handelen in een dergelijke situatie.
Veilig thuis
Stel je voor: er komt een melding bij de MKA binnen over een comateuze moeder bij een spelend kind. Het blijkt te gaan om een GHB-intoxicatie en de ambulance vervoert de moeder. Wat gaat er met het kind gebeuren? Is hier sprake van kindermishandeling? En zo ja, wie is dan waar verantwoordelijk voor?
We hebben een meldcode, maar hoe lopen de processen hierachter. Wanneer doe je een melding en wanneer moet je acuut een interventie plaatsen? En, welke middelen zijn er in een crisissituatie? Patries Worm gaat stapsgewijs door de procedures heen met haar praktijkervaring.
16:15 afsluiting en borrel
Informeel samenzijn onder genot van een drankje en hapje nog even napraten over de dag. Of juist werken aan je netwerk.
Hoe neem ik deel?
We organiseren de masterclass op: 7 oktober 2024 van 8.00 uur tot 17.00 uur bij Moeke Mooren te Appeltern (Blauwe Sluis 1). De kosten zijn €375,- en dit is inclusief lunch, accreditatie en een afsluitende borrel. Inschrijven kan via deze link.
Accreditatie V & VN met 8 punten. Accreditatie bij NAPA en NVBMH wordt aangevraagd.
Als je zeker wil zijn dat je op tijd bent is het mogelijk om een voorovernachting bij Moeke Mooren te reserveren. Reserveer dan onder de codenaam: ‘kamer 1-daagse Masterclass’.