Ambulance Masterclass | programma meldkamercentralisten 2023
Petri Poelhuis | Steunpunt huiselijk geweld en kindermishandeling bij Veilig Thuis / Voorlichter
Veilig thuis
Sandra Smith| Ambulanceverpleegkundige
Het geluid van een ziek kind
Geert-Jan Deddens | Verpleegkundig specialist
Traumatologie golden hour
José van Goch | SPV/zorgmodelleider zorgnetwerk acute psychiatrie
Psychiatrie en crisisdienst
Marc Jaegers | Coördinator Multidisciplinair OTO / ACGZ
Opgeschaalde zorg
dag 1
22 maart | 15 november 2023
17:00
Ontvangst en inchecken Ambulance Masterclass
Avondprogramma
Plenaire opening en kennismaking
Veilig thuis | Petri poelhuis
Voor professionals is het signaleren van en handelen bij (vermoedens) van huiselijke geweld en kindermishandeling verbonden met de verbeterde meldcode. Veilig Thuis is daarbij een belangrijke samenwerkingspartner voor professionals. In deze voordracht komt aanbod hoe Veilig Thuis zicht krijgt op de veiligheid, bij zowel het vragen van advies als de gemelde zorgen door de professional. Onderwerpen waar in de dagelijkse praktijk veel vragen over worden gesteld zijn bijvoorbeeld:
- Adviesfunctie van Veilig Thuis: wanneer kan ik bellen voor advies?
- Wanneer (anoniem) melden bij Veilig Thuis?
- Wat gebeurt er met een melding?
- Wat als mijn vermoeden niet klopt of wat als ik het hierdoor erger maak?
Aan de hand van casuïstiek uit de dagelijkse praktijk zullen deze vragen beantwoord worden, zodat je bij een volgende situatie van vermoeden van huiselijk geweld adequaat kan gaan handelen.
22:00
Afsluiting
dag 2
23 maart | 16 november 2023
08:00
Ontbijt
Het geluid van een ziek kind | Sandra Smith
Zodra een ouder belt voor een hoestend of piepend kind, word je als centralist alerter. Welk geluid maakt het kind eigenlijk tijdens zijn ademhaling? Is de ademhaling en ademarbeid effectief? Ook hoor je soms terug van de ambulanceverpleegkundige dat het ging om een ALTE of koortsconvulsie. Maar, wat houdt dit nu precies in en waarom wordt de ene keer wel gekozen voor vervoer en de andere keer voor een huisartsverwijzing? Deze en nog vele vragen worden praktisch beantwoord door Sandra Smit die jaren gewerkt heeft op een kinder-IC.
12:00
Lunch
Wilderness life support
Wat weet u van de omgeving waarin we ons bevinden? Hoe is uw situatiebewustzijn van de locatie? Middels een unieke ervaring leert u meer van de omgeving.
Traumatologie golden hour | Geert-Jan Deddens
Ik neem jullie mee in de (wondere) wereld van de verschillende soorten ziekenhuizen. En dan vooral in de keuze van het (juiste) ziekenhuis: hoe besluit de ambulancebemanning waar de zieke of gewonde patiënt naartoe wordt gebracht? Waarom worden soms ziekenhuizen voorbijgereden, terwijl de patiënt ernstig ziek of levensgevaarlijk gewond is? Waarom worden zieke of gewonde patiënten soms snel ingeladen en vervoerd naar het ziekenhuis en blijft het ambulancepersoneel bij andere zieke of gewonde patiënten weer langer ter plaatse? ‘Scoop and run’, `treat and sweep’, ‘stay and play’ en ‘golden hour’: een aantal termen die de revue zullen passeren.
Eens kijken of we er samen achter kunnen komen welke patiënten we ter plaatse kunnen behandelen, welke patiënten direct vervoerd moeten worden én in welk ziekenhuis ze het beste op hun plek zijn! En welke rol kun jíj als meldkamercentralist hierin spelen?
18:00
Diner
All you can learn skills
Wat heb je ooit meegemaakt waar we wat van kunnen leren en welke eyeopeners zijn interessant om mee te nemen naar je eigen beroepspraktijk?
21:30
Afsluiting
dag 3
24 maart | 17 november 2023
08:00
Ontbijt
Psychiatrie… Het is zo leuk! | José van Goch
Wat gebeurd er nou binnen ‘de psychiatrie’? Hoe werkt een crisisdienst en wat doen ze nu precies? Wat gebeurd op een opname afdeling en waarom nemen we juist soms niet op? Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden jullie meegenomen in de mooie, leuke en uitdagende wereld van de psychiatrie.
12:00
Lunch
Opgeschaalde zorg | Marc Jaegers
Tijdens de dagelijkse werkzaamheden van een MKA-centralist ontvang je inkomende 112-meldingen, beoordeel je deze meldingen, begeleid je melders over hoe te handelen en stuur je ambulances naar een incident.
Maar wanneer schaal je nu op? En als er opgeschaald wordt, wat gebeurt er dan allemaal? Wat is het verschil tussen mono-opschaling en multidisciplinaire opschaling? Wat is GRIP en waarom gebruiken we dat? Welke processen gaan er allemaal lopen bij een opschaling? Wat is het verschil tussen publieke en acute gezondheidszorg? Wat is de GHOR eigenlijk en wat mag je van ze verwachten? En wat verwacht de GHOR van jou? Welke geneeskundige crisisfunctionarissen zijn er actief bij een opschaling?
Zomaar een greep uit de vragen die beantwoord gaan worden tijdens deze interactieve workshop over opgeschaalde zorg.
Evaluatie
Met een interactieve afsluiting wordt de masterclass geëvalueerd.
16:30
Afsluiting Ambulance Masterclass.
Accreditatie aangevraagd bij V&VN.